Wat is het verschil tussen onderbewuste en onbewuste
Nicole Zonderhuis • 13 oktober 2021
Bij hypnotherapie werken we met het onderbewuste

Hypnose wordt ook wel aangeduid met omzeilen van het kritisch denken. Nee het is geen slaapstand waarin we ons niet meer bewust zijn van wat er om on heen gebeurt. Het is vergelijkbaar met de fase vlak voor je in slaap valt en je weet dat je in slaap valt maar daar weinig aan kunt veranderen (als er geen noodzaak toe is). Soms droom je al terwijl je weet dat je nog wakker bent. Ken je dat? Je hersenen creëren al willekeurige beelden.
Bij hypnotherapie maken we contact met dit onderbewuste beeldmakende brein.
Om helder te maken wat het onderbewustzijn is heb ik het op een rij gezet.
Bewustzijn (het bewuste)
Dit is alles wat je weet, hoort, ziet en voelt waarvan je je bewust bent. Je bent je in het hier en nu bewust van wat er gebeurt, wat je ooit meemaakte (ook vorige levens) en wat je in jezelf ervaart. Hetgeen je niet meer nodig hebt of wat te bedreigend is, zakt weg naar het onderbewuste.
Onderbewustzijn (het onderbewuste)
Het onderbewustzijn is soort enorm opslagsysteem, of een supercomputer.
waarin alle kennis, ervaringen en gedachten die ooit bewust waren worden opgeslagen. Het onderbewuste handelt door middel van automatisch aangeleerde of onderbewust geworden processen.
Het onderbewustzijn bepaalt onze persoonlijkheid. Hoe we ons gedragen, onze gewoontes en het geloof is opgeslagen in het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn slaat alles op wat je meemaakt, zelfs toen je nog in de buik van de moeder zat. Alles wat je vervolgens vanaf geboorte ziet, ruikt, hoort, proeft, voelt en meemaakt wordt automatisch opgeslagen. Alles wat er in de opeenvolgende jaren gebeurd, wordt allemaal als een soort programma’s opgeslagen. Al jouw gewoontes, patronen, ervaringen en je automatische gedrag worden bestuurd door je onderbewuste.
Door spontane herinneringen, dromen, meditatie of therapie kunnen deze kennis, ervaringen, gedachten en onderbewuste processen weer deel uit gaan maken van ons bewustzijn.
De functie van jouw onderbewuste is om jou veilig te houden in het leven. Het oordeelt niet. Het voert slechts programma’s uit die erin gestopt zijn.
Onbewustzijn (het onbewuste)
Zonder dat jij het je bewust bent vinden er allerlei processen plaats zoals lichaamsfuncties (denk aan ademhalen, hartslag, immuunsysteem, spijsvertering, bloeddruk, enz). Dit kun je dit niet zomaar veranderen met je bewuste brein. Gelukkig maar. Het onbewuste is bij de geboorte al geprogrammeerd en kan niet veel leren. Maar ook al die dingen die je waarneemt zonder bewustzijn worden hier opgeslagen, zoals bij een supermarktbezoek let niemand op de mensen die er ook winkelen, of de details van de etiketten. Het zijn miljoenen prikkels die je brein binnenkomen maar die je niet waarneemt. Gelukkig maar.
Waarom hypnose werkt
Wanneer je onder hypnose gaat, word je in een hele diepe ontspanning gebracht, ook wel trance genoemd. Door deze diepe ontspanning kan je rechtstreeks met het onderbewuste praten zonder dat de kritisch brein hier invloed op heeft. Door rechtstreeks met het onderbewuste te praten, kan je nieuwe suggesties geven die het onderbewuste dan wel als waarheid aanneemt. Zo kan de overtuiging worden veranderd naar een nieuwe en leuke waarheid.
Wil je in gesprek met jouw onderbewuste brein?
Maak een afspraak.

Een goede band tussen moeder en kind is ontzettend belangrijk. Onderzoek wees uit dat de lange termijn effecten van slechte binding niet gering zijn. Een slechte hechting kan bijvoorbeeld leiden tot astma en dit is nog maar één voorbeeld. Maar wat is hechting en wat als je achteraf merkt dat er toch iets niet goed ging? Heb je dan gewoonweg pech? Nee!

Angst is heel gezond. Angst zorgt ervoor dat je wegrent in een gevaarlijke situatie. Angst wordt een probleem als het steeds vaker voorkomt in situaties die niet gevaarlijk zijn. Als angst je in het dagelijkse leven belemmert. Wanneer je sociale contacten vermijdt om het gevoel van angst te voorkomen. Dát is de angst waar je vanaf wilt. Gelukkig is daar goed wat aan te doen met behulp van hypnose .

Precies! Meer en meer onderzoek wijst uit hoe belangrijk onze gedachten zijn voor ons gedrag, onze gezondheid en algemeen welbevinden. Maar wat nu zo leuk is aan deze uitspraak van het tuintje, is dat we in de hypnose sessies echt gaan werken met dit beeld van het tuintje. In jouw tuintje plant je zelf zaden. Over het algmeen heb je die zelf uitgekozen. En dat zijn de bloemen die helemaal bij jou passen. Helaas zullen er in de eerste fases van je leven zaden worden geplant waar kwalijk onkruid uit groeit. Kwalijk, omdat het andere bloemen overwoekert, verdrukt en het zonlicht wegneemt. Het zijn meestal je ouders en opvoeders , juffen en meesters, ouders van je vriendinnetje etcetera, die dit onkruid zaaien. Vaak onbedoeld. Je kent dat wel, dat iemand in je jeugd iets heeft gezegd over jou wat je nog altijd herinnert. En soms, of heel vaak, heeft deze opmerking een heleboel gevolgen. De opmerking; "jij bent geen sporter", leidt ertoe dat je niet eens begint aan sporten want jij bent immers geen sporter. Een zin als "Dit hoef jij niet te weten" (als ouders iets moeten afhandelen met elkaar) kan blijvende imprint achterlaten. Terwijl je misschien zelf inmiddels ook al volwassen bent je blijf je het gevoel houden dat je niet mag horen wat er werkelijk speelt bij volwassenen. Maar ook de goedbedoelde tik van je moeder toen jij als kleine uk de beker hete thee wilde grijpen, kan onkruid opleveren. Er zo zijn vele voorbeelden. Vele voorbeelden in ieders leven. Dus is het tijd om te tuinieren in je geest. En dat betekent niet alleen onkruid snoeien, maar beter is het om het onkruid met wortel en al blijvend uit je tuintje te verwijderen. Hoe zou je dat vinden? Dan gaan we een regressie doen. En in een andere hypnose sessie veranderen we jouw perceptie over het gebeurde, zodat jouw gedachten bloemen worden in plaats van onkruid. Waar het om gaat is dat jij de baas bent over jouw tuintje. En dan zal jouw tuin bloeien zoals jij wilt. En een ieder die langskomt kan genieten van jouw bloemenpracht. Hoe mooi is dat?

Hulp krijgen wanneer je het het meest nodig hebt. Het klinkt zo logisch. Toch blijkt het moeilijk om juist op zo'n moment om hulp te vragen. Je herkent het vast. Je krijgt nieuws, iemand zegt iets en je blokkeert volledig. Het voelt of je doordraait, gek wordt, bevriest, je wordt overmatig boos of zelfs agressief, of het hoeft allemaal niet meer. Die stem van binnen die zegt dat je niets waard bent, dat het niets wordt met jou. Feitelijk onbelangri jk Gek is dat hè? We maken het allemaal wel eens mee. En soms weet je zelfs dat het om een futiliteit gaat, die er wel enorm inhakt. Dat kan veroorzaakt worden door de toon waarop je door een onbekende wordt aangesproken in de winkel, die je helemaal van slag maakt. Weet dan nu dat het niet gaat om deze persoon. Het gaat ook niet om wat iemand zegt. Want je kent hem niets eens. En waar het wel over gaat zal je feitelijk een worst zijn. Wat gebeurt er dan? Hoe kan het dan dat je toch zo geraakt wordt? Deze gebeurtenis raakt namelijk aan een oude gebeurtenis. Het triggert een eerder opgedane pijn. Je hersenen spelen vervolgens, zonder dat je het kunt controleren, het scenario af die passend was bij de eerdere emotie en gebeurtenis. Diep verdriet, woede en wat al niet meer. En je voelt je stuurloos. Het is inderdaad alsof je op drift raakt. En misschien schaam je je voor je emoties omdat je je in de ogen van anderen aanstelt. Of misschien voel je wel alles door elkaar. Of helemaal niets: Het "bang-konijn-bevries" scenario.