Angst door de pil
Niet veel mensen weten dat bij vrouwen angststoornissen vaker voorkomen dan bij mannen en dat veel van deze angsten hun oorzaak hebben in gebruik van de anticonceptiepil.
Vanaf haar 17de zocht documentairemaker Sofie Peeters naar een verklaring voor haar paniekaanvallen. Geen arts kon haar daarbij helpen, tot ze ruim tien jaar later plotseling zelf tot een opmerkelijke constatering kwam.
Vanaf het moment dat ze zwanger werd had ze minder last van angstaanvallen. En toen ze na mijn tweede bevalling weer begon met de pil kwamen al haar angsten terug.
Toen realiseerde ze zich dat ze op haar zeventiende begonnen was met de anticonceptiepil.
Sofie Peeters had eerder nooit de link gelegd tussen langdurig gebruik van de hormonale anticonceptiepil en haar klachten. Ook haar omgeving niet. Ze had bovendien tal van zorgverleners gehad, en geen van hen heeft haar gewezen op de relatie tussen angst en de pil.
Pas toen haar gynacoloog beaamde dat angst een bekende bijwerking is van de pil en zij daarmee stopte verdwenen haar angsten. Choquerend vindt ze het dat ze zo lang haar leven heeft laten bepalen door haar angsten zonder dat iemand haar heeft gewezen op deze relatie.
Anticonceptiepil ook gelinkt aan verkleind hersengebied
Vrouwen die de pil slikken hebben een kleinere hypothalamus dan vrouwen die de pil niet slikken. Dat concluderen Amerikaanse neurologen verbonden aan onder andere het Albert Einstein College of Medicine. De hypothalamus produceert hormonen en speelt een rol bij bijvoorbeeld lichaamstemperatuur, stemming, eetlust, hartslag, libido en slaapcycli.
De wetenschappers onderzochten vijftig gezonde vrouwen waarvan 21 deelnemers de anticonceptiepil slikten. Alle vrouwen ondergingen een MRI-scan om het volume van de hypothalamus te bepalen. De onderzoekers zagen dat de hypothalamus van de vrouwen die de anticonceptiepil slikten beduidend kleiner was dan het hersengebied van de vrouwen die de pil niet slikten.
Pil ook oorzaak van depressie en migraine
Zo’n acht á tien procent van de vrouwen die de pil slikt heeft bijvoorbeeld ook last van depressieve klachten.
En bij een gedeelte lokt de pil migraine uit.
Als je dus ergens last van hebt, kijk dan eens of je van voorbehoedsmiddel kunt veranderen en welk effect dat heeft op hoe je je voelt.



