DSM in opspraak
DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Het is het classificatiehandboek van psychiatrische stoornissen die gebruikt wordt op een diagnose te stellen bij psychische problemen. Regelmatig is het DSM boek in opspraak, omdat mensen al te vaak een verkeerd label krijgen.
In het artikel ‘Last van het verkeerde label’ in de Volkskrant staat dat psychiatrische ‘labels’ invalide en schadelijk zijn, en eigenlijk per acuut de prullenbak in moeten. ‘Mensen met complexe psychiatrische problemen lopen soms jaren rond met een verkeerde diagnose, of een gemiste hoofddiagnose. Dit kan ernstige gevolgen hebben, want een verkeerde diagnose kan leiden tot een onjuiste behandeling, of een behandeling die zelfs averechts werkt’, aldus onderzoeksprogramma POINTER (KRO-NCRV).
Ik heb al verschillende mensen in mijn hypnosestoel gehad met DSM-labels.
Ernstige labels. ‘Lastig te behandelen’ labels.
Het eerste wat ik doe is alle labels de prullenbak in.
Juist als hypnotherapeut weet ik hoe het hebben van label werkt als een overtuiging die zich vastzet in de psyche om er nooit meer onderuit te kunnen komen.
Bijvoorbeeld: wie jaren achtereen hoort dat hij nooit zal kunnen stoppen met roken, zal dat inderdaad niet zo maar kunnen. De overtuiging zet zich vast in zijn hele wezen.
Wie vanaf zijn vroege kindertijd hoort dat zij nergens voor deugt, zal moeilijk succesvol kunnen zijn en haar draai kunnen vinden in het leven.
Een label is dus een handvat, maar niet de inhoud van de kan.
Ik keer de kan om om te kijken wat er op de bodem ligt.
Want de waarheid is: elk probleem kan oplossen.
Namelijk: je hebt
geen probleem, je
doet
het probleem.
Bijvoorbeeld:
Je hebt geen ernstige depressieve stoornis, maar je doet een ernstige depressieve stoornis.
Je hebt geen schizofrenie, maar je doet schizofrenie.
je hebt geen eetstoornis maar je doet eetstoornis.
En wat je doet, kun je ook niet doen.
Dat is de eerste stap naar genezing.
Ook de psychiatrie erkent dat de DSM-classificaties weinig zeggen over de invloed van omgevingsfactoren, noch over de psychologische en hersenprocessen die aan psychiatrische stoornissen ten grondslag liggen.
Ons onderbewuste is geniaal in ons helpen te overleven.
Soms wanneer we iets ergs meemaken kunnen we het ons zelfs niet eens meer herinneren.
En wanneer we zelf klein zijn en de gebeurtenis te groot is om te bevatten, verandert ons onderbewuste het naar iets wat we wel kunnen bevatten. En daarmee een bepaalde controle te hebben over wat er is gebeurd. Je kunt je voorstellen dat wanneer je met veilige begeleiding de oude gebeurtenis onder hypnose een nieuwe plek te geven ook het oude copingmechanisme komt te vervallen.
En als het oude gedrag verandert, verdwijnen de punten waarop de DSM-classificatie is gebaseert.
De labels kunnen de prullenbak in.
Van Mental Disorder, naar Mental Order
ofwel
Van mentale chaos, naar mentaal in orde



